Tabaksgin en Tabaksrum

Churchill's Barrel is het nieuwste product van altijd inventieve Belgische ondernemers Jurgen Demeulemeester en Bart Notenbaert. Niet de zoveelste gin of rum, maar een duo op basis van tabak. Smaak, daar gaat het ze om.

Intussen is het een jaar geleden. Het wilde idee van ondernemers én levensgenieters Demeulemeester en Notenbaert werd werkelijkheid. Hun passie voor sigaren had er namelijk voor gezorgd dat ze een gin op basis van tabak wilden ontwikkelen. En zo werd in mei 2016 Churchill's Gin ten doop gehouden.
Het succes was ongezien. "We praatten eerst over 500 flessen, maar in acht maanden zijn dat er maar liefst 14,000 geworden", zegt Bart.

Churchill's Barrel Rum is een distillaat gebaseerd op Belgische rum. Net als de gin steunt de Barrel op drie belangrijke pijlers. Lokaal want gestookt in Harelbeke en gebotteld in Lauwe, artisanaal (ofwel ambachtelijk) en op basis van de tabaksplant. "Zo blijft het een unieke drank", zegt Bart. "Het smakenpalet leunt aan bij die van de gin, met wat vanille en een natuurlijk een toets tabak."

Tabak zelf zit er niet in. "Het gaat wel degelijk om een extract, maar er zit geen nicotine in. Het gaat hem om het genieten van de smaak. Net zoals dat bij sigaren het geval is." Rum-cola of mixen met een andere frisdrank doe je dan ook beter niet. "Pas op, het kan en dan blijf je de unieke smaak behouden, maar je drinkt hem best puur."
De rum moet, net als de gin, een gevarieerd publiek aanspreken. Met zijn alcoholpercentage van 38 is hij bovendien niet al te sterk. "Het is dan ook geen middel om je te bezatten. Smaak en smaakbeleving, daar gaat het hem om", zegt Bart. Wie nu nog niet overtuigd is, zal op een andere manier over de streep getrokken worden.

Toch willen Bart en Jurgen niet spreken over werken. "Het blijft een uit de hand gelopen hobby", zeggen ze. "Ook nu weer zaten we rond de keukentafel te experimenteren. Aangezien we alles artisanaal willen houden moet het binnen de perken blijven. Met onze wereldse smaken willen we de wereld veroveren. Met onze gin trekken we daarom vanaf nu over de landsgrenzen."

De flessen zijn te koop via de website, ook in een beperkte uitgave.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen