Witjira Tobacco-bush

Met een naam als Witjira Tobacco-bush (Nicotiana burbidgeae) hoef je niet lang na te denken om te weten waar deze tabakssoort inheems is. Tenminste, als je weet dat het Witjira National Park in Zuid-Australiƫ ligt. Zouden we hem een Nederlandse naam willen geven dan wordt het zoiets als: Witjara tabaksbosje.
Witjira Tobacco-bush is een uiterst zeldzame verschijning. Deze soort groeit alleen in het Witjira National Park, aan de oevers van droge beddingen van riviertjes die ook nog eens een laag zoutgehalte hebben en gipsachtig van structuur zijn.

Deze soort groeit als een rechtopstaande eenjarige (of zelf korter) plant tot zo'n 75 centimeter hoog. De bladeren zijn 10 centimeter lang en 7 centimeter breed. De witte trompetvormige bloemen bloeien van juni en september.

De wetenschappelijke naam van deze soort (Nicotiana burbidgeae) vernoemt Miss Nancy Tyson Burbidge (1912-1977) voor haar bijdragen aan de taxonomische plantkunde en milieubescherming in Australiƫ.

Omdat de Witjira Tobacco-bush zo zeldzaam is hebben zelfs de aboriginals hem nooit gebruikt voor diens mogelijke effecten op de menselijke geest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten