Ameghino's Tabak

Ameghino's Tabak (Nicotiana ameghinoi) is een zeer zeldzame tabakssoort en groeit in woestijnachtige omgevingen van Argentiniƫ. Zo zeldzaam was deze tabakssoort dat zelfs de ooit heel bekende bioloog Dr. Thomas Harper Goodspeed (1887-1966) hem nooit heeft mogen vinden.
Deze tabakssoort blijft dicht bij de grond, een gevolg van de droge omstandigheden waarin hij moet zien te overleven. Amerghino's Tabak heeft dikke, vlezige bladeren die bedekt zijn met kleverige haren. Zoals de meeste andere tabakssoorten opent ook deze soort zijn bloemen pas in de nachtelijke uren. Deze bloemen zijn lichtgroen van kleur met bruinige bloemblaadjes. Het meest opmerkelijke is dat Amerghino's Tabak een dikke penwortel heeft die aan een peen doet denken.

Het eerste deel van zijn wetenschappelijke naam, Nicotiana, ontleent zijn naam aan Jean Nicot, een Franse edelman en de Franse ambassadeur in Portugal van 1559 tot 1561, die in 1560 via Portugal de zaden van de tabaksplant zijn land binnenbracht. Het tweede deel, ameghinoi, benoemt Florentino Ameghino (1854-1911), een Argentijnse bioloog, klimatoloog, paleontoloog, antropoloog, zooloog en geoloog. Hij was een autodidact die expedities uitvoerde in een periode dat er nog voldoende te ontdekken was in dat uitgestrekte land.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten