Tabak als Tandpasta

Witte tanden, een schoon gebit en een frisse adem zijn de voornaamste redenen om tandpasta te gebruiken. Soms kiezen we gedachteloos uit vele tientallen soorten die in de supermarkt voorradig zijn. Wetenschappers proberen steeds betere tandpasta's te ontwikkelen, zodat gaatjes tot het verleden zullen behoren.

Uiteraard zijn er wat zweverige geesten die geloven dat het gorgelen met kokosolie kan helpen, maar dat is natuurlijk onzin als je er even wat langer over nadenkt. Zie hier.

Maar wat gebruikte men vroeger als tandpasta toen de moderne varianten nog niet bestonden?
In Latijns Amerika werd eeuwenlang voor de 'ontdekking' van Amerika door Columbus door de Indiaanse bevolking tabak, waarschijnlijk gemengd met krijt of kalk, gebruikt om de tanden witter te krijgen. Dit gebruik werd al in het jaar 1500 nCr waargenomen door Pedro Alfonso Nino en Cristóbal Guerra in het Caraïbisch gebied, en door Amerigo Vespucci (de naamgever van het hele Amerkaanse continent) op ongeveer hetzelfde moment in Venezuela[1].

Deze praktijk bestaat nog steeds in India, waar verpulverde tabak als poeder op de tanden wordt gewreven. Er bestaan in dat land zelfs commercieel beschikbare tandpasta's met tabak en die zijn ook gewoon in de supermarkt te koop[2].

[1] Brookes: Tobacco: Its History Vol 1: 1507-1615 – 1937
[2] Charlton: Children and Tobacco: the Wider View for International Union Against Cancer – 1991

Geen opmerkingen:

Een reactie posten