Heerenbaai

Heerenbaai is eigenlijk vernoemd naar Chesapeake Bay (Maryland-USA), de haven van waaruit de tabak werd geƫxporteerd. Baaitabak was de allerbeste soort tabak en die werd in de staat Maryland verbouwd. In ons land aangekomen werd de naam Chesapeake Bay tabak verkort en verbasterd tot Baaitabak. Geen idee wanneer baaitabak voor het eerst werd geproduceerd, maar de eerste bekende vermelding stamt uit 1719.
Precies zoals bij de Friesche Beerenburg het geval was, was ook de Friesche Heerenbaai de meest gewaardeerde en bekende versie. Van oorsprong zou deze baai in Friesland geproduceerd moeten zijn en werd door de kwaliteit van de melange een veelgevraagd artikel. Die omstandigheid verleidde diverse concurrerende fabrieken in andere provincies de baai na te maken. Ieder, met zijn eigen melange, verkocht Friesche Heerenbaai. Zo kennen we nagemaakte versies uit plaatsen zo ver als Maastricht. Beter goed nagemaakt dan slecht verzonnen, zullen we maar zeggen.

Nadat de tabak in de tabaksfabriek was aangekomen, onderging deze allereerst enige bewerkingen. Het kerven werd al snel fabrieksmatig gedaan, maar ook winkeliers hadden nog lang hun eigen kerfmachine.
In eerste instantie werden baaien werden in de bekende langstelige Goudse kalkpijpen gerookt, later in meer moderne en 'vollere' pijpvormen. Baai werd door veel pijprokers gewaardeerd en alle tabaksfabrikanten hadden een baai in hun assortiment. Opvallend is dat de meeste verpakkingen van heerenbaaien prachtig geĆÆllustreerd zijn geweest. Dikwijls figureerden welgestelde heerenboeren die onder het genot van een glas (waarschijnlijk Beerenburg) of een kop koffie een pijpje rookten.
Intussen is de ooit zo belangrijke tabaksteelt in Maryland vrijwel verdwenen[1]. De Amerikaanse regering hield tussen 2000 en 2005 een uitkoopprogramma waaraan een groot aantal boeren deelnamen. Het gevolg was dat er te weinig tabak werd geproduceerd om de tabakshandelaren te interesseren. De meeste boeren zijn overgestapt op een andere genotsmiddel: druiven. Daardoor is Maryland in toenemende mate bekend om zijn wijn.

The Washington Post: End of an Era For Maryland Tobacco - 2007. See here.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten