Virginia Tabak

Virginia Tabak is een ras van de (echte) Tabak (Tabacum nicotiana).

Voor de Amerikaanse Burgeroorlog (1861 tot 1865) was de meest verbouwde (en gerookte) tabakssoort een dark-leaf. Dit type tabak werd aangeplant in vruchtbare laaglanden, leverde een robuust blad en was óf fire cured óf air cured. Deze tabak was behoorlijk scherp en zwaar.
Een aantal jaren na het einde van de Burgeroorlog ontstond er vraag naar wat mildere, lichtere en meer aromatische tabak. In verschillende Amerikaanse staten werd driftig geëxperimenteerd en boeren ontdekten dat bright leaf tabak een arme, zanderige grond in wat hoger gelegen gebieden nodig had om tot wasdom te komen. Dat betekende dat boeren, die in het bezit waren van land waarop nauwelijks iets wilde groeien, plotseling nieuwe kansen op inkomen zagen.

Rond 1839 ontdekte men in Virginia de eerste echte bright leaved tabak. Men gebruikt houtskool om een vuur aan te maken en de hitte zorgde voor een snelle vergeling van de bladeren. Het droogproces duurt een week. Na het drogen heeft het blad een goudgele tot dieporanje kleur. Virginia-tabak heeft een licht, fris aroma en dito smaak.

De techniek kan overal gebruikt worden en men spreekt nu van Virginia tabak, zelfs als hij elders geproduceerd wordt.

Virginia tabak is de meest milde van alle tabakssoorten die gebruikt worden om te mengen. Het heeft de hoogste waarden aan dextrose, een natuurlijke suiker, waardoor het een lichte, zoete smaak geeft. Virginia tabak wordt in vrijwel alle melanges gebruikt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten