Viltige tabak

Hoewel Viltige Tabak (Nicotiana tomentosiformis) geen officiële Nederlandse naam draagt, noemen we hem toch maar zo. Wie weet starten we een trend, maar belangrijker is om hem te kunnen onderscheiden van andere tabakssoorten en niet voortdurend terug hoeven te grijpen op de bijkans onuitspreekbare wetenschappelijke naam.

Viltige Tabak groeit van nature in het Zuid-Amerikaanse Andesgebergte, vanaf Peru tot aan Argentinië met een zwaartepunt in Bolivië. Het is een meter hoge, vaste kruidachtige plant met een behaarde steel en bloeiend met tere dieproze bloemen.
Deze tabakssoort wordt tegenwoordig gezien als één van de stamvaders van de (echte) tabak (Nicotiana tabacum). Een andere voorvader van de tabak is de bostabak (Nicotiana sylvestris) en mogelijk Nicotiana otophora. Aangezien ook deze laatste soort niet in het bezit is van een Nederlandse naam, zullen we hem misschien 'Oordragende Tabak' mogen noemen.

Het eerste deel van zijn wetenschappelijke naam, Nicotiana, ontleent zijn naam aan Jean Nicot, een Franse edelman en de Franse ambassadeur in Portugal van 1559 tot 1561, die in 1560 via Portugal de zaden van de tabaksplant zijn land binnenbracht. Het tweede deel, tomentosiformis, is een combinatiewoord uit het Latijn, waar tomentosis 'vilt' betekent en formis 'vorm'. Het is dus een plant met een viltig uiterlijk.

In tegenstelling tot de (echte) tabak heeft de Viltige Tabak nauwelijks nicotine in zijn bladeren zitten. De alkaloïde die in Viltige Tabak het meest voorkomt is nornicotine (65% van 0.5 mg/g aan totale alkaloiden).

Nicotine, nornicotine, anabasine en anatabine zijn de vier meest voorkomende alkaloïden in tabak. In veel soorten, rassen en cultivars wordt nicotine omgezet naar nornicotine en die is op zijn beurt weer de bron voor N-Nitrosonornicotine (ofwel NNN). Deze laatste stof is kankerverwekkend gebleken[1].

[1] Chakrabarti: Evolutionairy perspective of nicotine to nornicotine conversion, its regulation and characterization of EIN2 mediated ethylene signaling in Tobacco in UKnowledge – 2010

Geen opmerkingen:

Een reactie posten