Kretek Sigaretten

Kretek is een soort sigaret die bestaat uit een mengsel van verschillende soorten tabak, kruidnagel en (soms) andere geur- en smaakstoffen. Traditioneel bevat de kretek twee delen tabak en één deel kruidnagel. Het levert een herkenbare geur op voor de omstanders. Het woord 'kretek' is, volgens de taalgeleerden, ontstaan als een klanknabootsing van het knetterende geluid dat de kruidnagel maakt tijdens het verbranden. In werkelijkheid is 'knetteren' gewoon de vertaling van het modern Indonesische woord keritik (of andersom). 
De oorsprong van de kretek sigaretten kan teruggevoerd worden tot een moment aan het eind van de 19de eeuw. Haji Jamhari, een bewoner van Java, had last van aanhoudend hoesten en (daardoor) borstpijn en hij probeerde de pijn op de traditionele manier te bestrijden door kruidnagelolie op zijn borst te smeren. Het hielp niet. Jamhari zocht een manier om de 'medicatie' dieper in zijn lichaam te krijgen en bedacht dat hij de kruidnagel wel eens in een sigaret zou kunnen stoppen. Zijn klachten verminderden inderdaad en zijn faam spreidde zich rap over de Indonesische archipel. Al snel was de sigaret in veel apotheken te koop onder de naam rokok cengkeh ('kruidnagelsigaretten').

In Indonesië is de kretek de meest verkochte sigaret, mede doordat er een stuk minder belasting op wordt geheven dan reguliere sigeretten. In de rest van de wereld blijkt er weinig vraag naar deze variant, maar in Nederland, waar natuurlijk nog een grote groep (nazaten van) Indiërs wonen worden nog veel kreteks verkocht.

Het zal niet verbazen dat de Indonesische economie jaarlijks voor meer dan $500 miljoen profiteert van de export van kretek sigaretten.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen