Javaanse Jongens

In 1819 richtte Meindert Niemeijer (1793-1877) een handelsmaatschappij op met de naam Niemeyer BV. Het bedrijf handelde in koloniale waren, waaronder tabak, koffie en thee. Later werd de tabakshandel uitgebreid met de productie van kerftabak.

Nadat zoon Theodorus Niemeijer (1822-1910) het bedrijf van zijn vader had overgenomen begon het bedrijf naast haar eigen productie met het produceren van wat we nu huismerken noemen. Het bedrijf, nu Theodorus Niemeyer BV genoemd, groeide gestaag door en nam verschillende concurrenten over. In 1990 was het gedaan met de zelfstandigheid en ging het op in de Britse Rothmans Group. Vervolgens fuseerde de Rothmans Group in 1999 zelf met British American Tobacco.
Javaanse Jongens is een bekend shagmerk dat op de markt wordt gebracht door Koninklijke Theodorus Niemeyer BV. Het merk en de uitstraling doet denken aan 'onze' voormalige Indische kolonie.

Jawel, het huidige Indonesi├ź is nog altijd een belangrijke producent van tabak. Toch zit er eigenlijk geen Indonesische tabak in Javaanse Jongens. Iedere shag is een blend, een melange of een mengsel van allerlei soorten tabak uit allerlei windstreken om de juiste smaaksensatie te bereiken. Hetzelfde proces wordt toegepast bij koffie en thee.

De bekendste variant van Javaanse Jongens is Tembaco, eerder ook bekend als driekwart omdat het qua pittigheid en zwaarte tussen de shagsoorten halfzwaar (zoals Drum) en zware shag (zoals Brandaris) zit. Andere varianten zijn Enteng, de minst zware blend, vergelijkbaar met halfzware shag (van de markt genomen in 2013), en De Luxe, de meest pittige blend, vergelijkbaar met zware shag.

Voor de geïnteresseerden betekent het Indische woord temabo 'tabak' en nog steeds herkennen we het in het hedendaagse Maleisische woord tembakau. Enteng, de andere versie, is Indonesich en Maleis voor 'licht' ofwel 'light'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten