Drum

Kerftabak is de collectieve naam voor shag (of roltabak), pijptabak en pruimtabak. Tegenwoordig bestaat 99% van alle in Nederland verkochte kerftabak uit shag. Kerftabak onderscheidt zich van andere tabaksproducten door de langere tabaksdraden en het relatief hoge vochtgehalte.

Voor de Tweede Wereldoorlog bestonden alle sigaretten en shag in Nederland uit Virginiatabak. Na de oorlog kwamen Nederlanders in contact met hun bevrijders, Amerikanen en Canadezen, en zij lieten ons land kennismaken met de smaak van Amerikaanse sigaretten. Hun sigaretten bestonden uit het wat zwaardere Kentuckytabak en het duurde niet lang voordat de Nederlanders massaal aan de Amerikaanse sigaretten gingen. Je wilde bij de overwinnaars horen, nietwaar.
Voor sommige shagrokers bleek de smaak van Kentuckytabak echter iets te veel van het goede, maar men vond al snel een oplossing door de lichtere Virginiatabak te mengen met de zwaardere Kentuckytabak. De halfzware shag was hiermee geboren.

Naast koffie en thee was Douwe Egberts een belangrijke producent van shag en in 1952 zag men een gat in de markt. Zij besloten een halfzware shag te gaan producen en men verzon de naam 'Drum'. Nog steeds is het één van de best verkopende shagmerken in Nederland met een marktaandeel van bijna 10%. Wereldwijd zou het zelfs het bestverkopende merkt zijn.

Douwe Egberts werd in 1978 overgenomen door het Amerikaanse voedingsmiddelenbedijf Sara Lee. In 1998 nam het Britse tabaksbedrijf Imperial Tobacco Group (nu Imperial Brands) Douwe Egberts Van Nelle Tabakmaatschappij over van Sara Lee en kreeg daarmee ook nog steeds bekende merken, zoals Drum, Van Nelle, Winner en Amphora pijptabak, in handen. Nog steeds worden deze merken in het Friese Joure geproduceerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten