Volado Tabak

In 'Die Another Day', een film met Pierce Brosnan als James Bond, wordt een ietwat cryptisch gesprek gehouden tussen James Bond en een zogenaamde sleeper. Een sleeper is een geheim agent die 'in ruste' is en die slechts in noodgevallen gebruikt mag worden.

Het gesprek ging zo:
Bond: I’m here to pick up some Delectados.
Receptionist: Delectados? We haven't made Delectados in 30 years.
Bond: Universal Exports. Check with your boss.
Raoul: I come to think the Delectados would never be smoked. They are particularly hazardous to one’s health. Do you know why, Mr…?
Bond: Bond.
Raoul: Mr. Bond. Do you know why?
Bond: It’s the addition of the Volado tobacco. Slow burning—it never goes out.

Dit is overduidelijk een afgesproken code. Een verklaring.
Er zijn een drietal types bladeren aan iedere tabaksplant. Deze worden in het Spaans 'ligero', 'seco' en 'volado' genoemd. Iedere sigaar heeft een combinatie van deze drie type bladeren nodig en de specifieke verhouding van die verschillende tabaksbladeren heeft een directe invloed op de smaak van de sigaar.

Wat zijn de verschillen tussen die drie types tabaksbladeren?
- Ligero ('licht') is gemaakt van de bladeren van de top van de tabaksplant. Deze bladeren zullen de meeste geur en smaak bezitten. Hoe meer ligero in een sigaar verstopt zit, hoe sterker een sigaar zal smaken.
- Het volgende type, seco ('droog'), is afkomstig van de middelste bladeren van de tabaksplant. Ze zijn een stuk milder dan de ligero. Het gevolg is dat, hoe meer seco er gebruikt wordt, hoe milder de smaak van de sigaar zal blijken te zijn.
- Het laatste blad is de volado ('gevlogen'). Als we het over smaak, geur en aroma hebben dan doet dit blad eigenlijk niets. Het aroma is 'vervlogen'. Waar de volado wél goed in is, is branden. Dit in tegenstelling tot de ligero en de seco. Alle sigaren hebben volado-bladeren nodig om op de juiste manier te kunnen branden.

Met andere woorden: het verhaal van James Bond klopte in het geheel niet en juist daarom was het een afgesproken code tussen een tweetal spionnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen