Cleveland's Tabak

In zijn thuisland wordt deze tabakssoort Cleveland's Tobacco (Nicotiana clevelandii) genoemd. Laten wij in Nederland maar geen spelbreker zijn en hem hier ook Cleveland's Tabak gaan noemen.

Cleveland's Tabak is een wilde tabakssoort die inheems is van noordwestelijk Mexico tot zuidwestelijke delen van de Verenigde Staten. Meer specifiek groeit hij in de staten Californië en Arizona, waar hij kan worden aangetroffen in de Sonoran Desert, Colorado Desert en in de zogenaamde chaparral, een kustlandschap, gevuld met planten die gevormd wordt door het Mediterrane klimaat op het schiereiland van Californië en de aanliggende eilanden.
Cleveland's Tabak is een behaarde eenjarige plant met een slanke opstaande stengel die tot circa 60 centimeter hoogte kan opgroeien. De bladeren kunnen bijna 20 centimeter groot worden. De twee centimeter lange en trompetvormige bloemen zijn wit of ietwat lichtgroen van kleur. Ze verspreiden een sterke, bijna slaapverwekkende geur. Het zaad zit in een capsule van een halve centimeter groot.

Het eerste deel van zijn wetenschappelijke naam, Nicotiana, ontleent zijn naam aan Jean Nicot, een Franse edelman en de Franse ambassadeur in Portugal van 1559 tot 1561, die in 1560 via Portugal de zaden van de tabaksplant zijn land binnenbracht. Het tweede deel, clevelandii, vernoemt de Amerikaanse oud-president Grover Cleveland (1837-1908).

Deze plant werd door de Cahuilla gebruikt voor een veelheid van medische doeleinden en gerookt tijden diverse rituelen. De Cahuilla bewonen de Colorado Desert, de San Jacinto en de San Bernardino Mountains. Ze vormen een Indianenstam die langzaam aan het uitsterven is. Er bestaan nog maar zo'n 800 leden van de stam, waarvan er slechts 35 de taal nog spreken. In hun mythologie is tabak één van de eerste planten die door hun god Mukat werd gecreëerd. Hij trok zowel de plant als en pijp uit zijn hart. Om zijn pijp aan te steken zocht hij naar een bron van vuur en creëerde de zon. De zon ontsnapte echter aan zijn greep en dwaalde naar zijn huidige plek.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen