Boomtabak

Boomtabak (Nicotiana glauca) is een wilde tabakssoort. Deze soort is inheems in grote delen van Zuid-Amerika, maar heeft zich door menselijke invloeden naar gebieden verspreid waar men niet zo heel blij met zijn verschijning is. In het zuidwesten van de Verenigde Staten is het een onkruid dat steeds meer langs wegen en paden wordt aangetroffen. In de staat Californië wordt hij ondertussen als een invasieve soort gezien.

De boomtabak heeft zijn naam gekregen omdat hij in zijn oorspronkelijke thuislanden wel een hoogte van meer dan twee meter kan bereiken. Zowel en stelen als de bladeren zijn onbehaard en daarmee verschilt hij van zijn broertje, de tabak (Nicotiana tabacum) die juist wel als harig bekend staat.
Met zijn grote bladeren die een bijna zilverblauwe kleur bezitten is de boomtabak een aanwinst voor iedere tuin. Als de zomer lang en warm genoeg is bloeit de boomtabak met prachtige gele trompetvormige bloemen.

Het eerste deel van zijn wetenschappelijke naam, Nicotiana, ontleent zijn naam aan Jean Nicot, een Franse edelman en de Franse ambassadeur in Portugal van 1559 tot 1561, die in 1560 via Portugal de zaden van de tabaksplant zijn land binnenbracht. Het tweede deel, glauca, is afkomstig uit het oud-Grieks, waar glaukós (γλαυκός) de kleur blauwgroen of blauwgrijs aanduidde.
Ooit werd de plant gebruikt voor de behandeling van allerhande medische problemen en werd gerookt door een aantal Indiaanse stammen. De Cahuilla Indianen gebruikten de bladeren van de bostabak net zoals andere soorten in hun jachtrituelen en als een papje of zalfje ter behandeling van zwellingen, kneuzingen, snijwonden, wonden, steenpuisten, zweren, ontstoken kelen en gezwollen klieren.

Een waarschuwing is hier echter op zijn plaats: boomtabak bevat behoorlijke hoeveelheden van de giftige alkaloïde anabasine en het opeten van de bladeren kan daardoor een fatale afloop hebben. Anabasine is een isomeer van en chemisch gezien gelijk aan nicotine. Het verschil is dus zijn chemische structuur een spiegelbeeld is van nicotine en dat zorgt voor andere effecten op het menselijk lichaam. Anabasine werd veelvuldig als insecticide ingezet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten