Jasmijntabak (of Nachttabak)

Jasmijntabak (Nicotiana alata), Siertabak of Nachttabak wordt in Engelstalige landen ook wel Winged Tobacco (Gevleugelde Tabak), Sweet Tobacco (Zoete Tabak), tanbaku en – foutief – Persian Tobacco (Persische Tabak) genoemd. Die laatste naam een echter voorbehouden aan de échte Persische Tabak (Nicotiana persica). De Jasmijntabak is inheems in delen van zuidelijk Brazilië tot noordelijk Argentinië.

Het is voornamelijk een ornamentale plant. Dat hij veelvuldig in tuinen wordt aangeplant is niet zo vreemd omdat de Jasmijntabak op zwoele (na)zomeravonden een heerlijke doordringende geur van jasmijn afgeeft. Bovendien ziet deze tabakssoort er bijzonder elegant uit met zijn melkwitte stervormige bloemen. Zijn populariteit heeft bovendien geleid tot een veelheid van cultivars, waardoor je nu kunt kiezen uit bloemen met diverse kleuren: lichtgroen, rood, wit, geel, roze en paars.
Het is een plant die een hoogte van meer dan een meter centimeter kan bereiken en nadien zal hij zichzelf verder uitzaaien. Je hebt er dus geen omkijken meer naar. Het nadeel is dat Jasmijntabak in toenemende mate verwilderd in onze vaderlandse natuur wordt aangetroffen.

Het eerste deel van zijn wetenschappelijke naam, Nicotiana, ontleent zijn naam aan Jean Nicot, een Franse edelman en de Franse ambassadeur in Portugal van 1559 tot 1561, die in 1560 via Portugal de zaden van de tabaksplant zijn land binnenbracht. Het tweede deel, alata, is afkomstig uit het Latijn, waar ala 'vleugel' betekent. De trompetvormige bloemen staan soms als twee vleugels van een libelle tegenover elkaar.

Jasmijntabak wordt tegenwoordig niet voor de productie van tabak ingezet, maar Zuid-Amerikaanse Indianen rookten ooit de bladeren[1]. Dat was niet echt slim omdat in de bladeren van deze tabakssoort geen nicotine zit opgeslagen. Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat de nicotine wél in de wortels wordt aangemaakt, maar dat de plant een gen mist om die nicotine naar de bladeren te transporteren[2].

[1] Pennacchio, Jefferson, Havens: Uses & Abuses of Plant-Derived Smoke – Its Ethnobotany as Hallucinogen, Perfume, Incense & Medicine – 2010
[2] Pakdeechanuan et al: Root-to-shoot translocation of alkaloids is dominantly suppressed in Nicotiana alata in Plant & Cell Physiology - 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen