Bentham's Tabak

Bentham's Tabak (Nicotiana benthamiana) is nauw verwant aan andere soorten tabak die inheems zijn in Australië, maar heeft voor zichzelf een aparte niche verzonnen.

De kruidachtige plant wordt vooral aangetroffen tussen de rotsen op heuvels en kliffen in de noordwestelijke streken van Australië. Bentham's Tabak is variabel in hoogte als in vorm. Sommige exemplaren van deze soort kunnen zich oprichten tot een hoogte van 1,5 meter, terwijl andere zich naar alle kanten uitstrekken en niet hoger reiken dat 20 centimeter. Bentham's Tabak is getooid met witte, trompetvormige bloemen.
Bentham's Tabak is voor het eerst verzameld voor de wetenschap door Benjamin Bynoe op een reis met de HMS Beagle in 1837. Jawel, dat is hetzelfde vaartuig als waarmee Charles Darwin tussen 1831 en 1836 rondom Zuid-Amerika voer en zijn theorie van natuurlijke selectie ontwikkelde.

De plant, ter plaatse bekend als tjuntiwari en muntju, werd door de inheemse Australische bevolking, de Aboriginals, gebruikt als stimulerend middel. Bentham's Tabak bevat namelijk behoorlijke hoeveelheden nicotine en andere alkaloïden.

Het eerste deel van zijn wetenschappelijke naam, Nicotiana, ontleent zijn naam aan Jean Nicot, een Franse edelman en de Franse ambassadeur in Portugal van 1559 tot 1561, die in 1560 via Portugal de zaden van de tabaksplant zijn land binnenbracht. Het tweede deel, benthamiana, eert de bioloog George Bentham (1800 – 1884), een Engelse botanicus, die de plant in 1868 opnam in zijn boekwerk 'Flora Australiensis'.

Hoewel Bentham's Tabak tegenwoordig nauwelijks meer voor 'het plezier van roken' wordt gebruikt is hij in wetenschappelijke kringen bijkans onmisbaar geworden. De soort is namelijk zeer vatbaar voor allerhande ziekteverwekkers, zoals bacteria, oomycetes, schimmels en meer[1]. Daardoor kunnen onderzoekers de plant bestuderen en hem zelfs ombouwen tot een producent van geneesmiddelen. De bladeren zijn nogal fragiel en kunnen bij experimenten beschadigd worden om de ethyleensynthese te bestuderen. Ethyleen is een specifiek planthormoon dat wordt afgescheiden na beschadiging.

Maar Bentham's Tabak lijkt een belangwekkende toekomst tegemoet te gaan omdat de plant kan worden ingezet als 'fabriek' voor de productie van een vaccin tegen het gevreesde Ebola Virus en diens broertjes als het Marburg Virus[2].

[1] Goodin et al: Nicotiana benthamiana: its history and future as a model for plant-pathogen interactions in Molecular Plant-Microbe Interactions – 2008
[2] Phoolcharoen et al: Expression of an immunogenic Ebola immune complex in Nicotiana benthamiana in Plant Biotechnology 2011

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen