Orientaalse Tabak

Orientaalse Tabak wordt ook wel aangeduid als Griekse Tabak of Turkse Tabak. Het is een ondersoort van de 'reguliere' tabak (Nicotiana tabacum) die sun-cured (door de zon gedroogd) is.

De tabak is uiteraard oorspronkelijk in Latijns-Amerika inheems, maar is al vroeg in de historie via de Spaanse overheersers naar het Ottomaanse rijk (1299-1922) overgebracht. De Ottomaanse Turken ontwikkelden hun eigen teeltmethodes en zo ontstond een ondersoort die zeer mild en aromatisch bleek te zijn. Bovendien is deze tabakssoort erg bestand tegen droge omstandigheden.
Historisch gezien werd Orientaalse Tabak voornamelijk in Thraciƫ en Macedoniƫ verbouwd. Deze gebieden die in de loop der geschiedenis meerdere malen verdeeld en maken thans deel uit van Bulgarije, Griekenland, Macedoniƫ en het Europese deel van Turkije. Tegenwoordig wordt de Orientaalse Tabak ook in landen als het Aziatische deel van Turkije, Egypte en Zuid-Afrika geteeld. Op het straatarme noordelijk Cyprus, een 'land' dat alleen door Turkije wordt erkend, werd Orientaalse Tabak sinds het voorjaar van 2016 weer ingezaaid om enig inkomen te genereren voor boeren. Op Cyprus wordt deze tabak aangeduid als Yayla Tabak.

Orientaalse Tabak bevat minder nicotine en suiker dan zijn stamvader. Veel van de eerste merken sigaretten bestonden geheel of grotendeels uit Orientaalse Tabak. Nu wordt deze tabak in het westen voornamelijk ingezet in mengsels (blends) voor pijptabak. Sigaretten bevatten nog steeds vijf tot tien procent Orientaalse Tabak als natuurlijke 'smaakmaker'.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen