Langsdorff's Tabak

Langsdorff's Tabak (Nicotiana langsdorffii) staat in enkele Engelstalige landen ook wel bekend als Green Flowered Tobacco. Het is een tabakssoort die inheems is in de tropische oerwouden van Brazilië en Argentinië. Deze eenjarige soort is in het bezit van grote bladeren die wel 25 centimeter lang kunnen worden. Hij bloeit met tot wel vijf centimeter grote ietwat hangende trompetvormige bloemen. Die bloemen zijn appelgroen van kleur met blauwe stampers. In tegenstelling tot de meerderheid van zijn familieleden geurt Langsdorff's Tabak nauwelijks.
Hij wordt tegenwoordig voornamelijk als decoratieve borderplant aangeplant in tuinen. Lezers van mijn blog over Exoten in Nederland weten wat er dan kan gebeuren: ook Langsdorff's Tabak wordt intussen steeds vaker verwilderd in onze vaderlandse natuur aangetroffen.
Het eerste deel van zijn wetenschappelijke naam, Nicotiana, ontleent zijn naam aan Jean Nicot, een Franse edelman en de Franse ambassadeur in Portugal van 1559 tot 1561, die in 1560 via Portugal de zaden van de tabaksplant zijn land binnenbracht. Het tweede deel, langsdorffii, eert de bioloog en diplomaat Baron Georg Heinrich von Langsdorff (1774-1852), een Rus met Duitse wortels (of andersom) en dus ook bekend als Grigori (Gregory) Ivanovitch. Hij werd in 1813 door Rusland aangesteld als consul in Argentinië en in 1821 werd onder zijn leiding werd een expeditie in de binnenlanden van Brazilië land opgetuigd.

Het verhaal gaat dat Langsdorff's Tabak geen nicotine aanmaakt. Dat is echter niet juist, want deze tabakssoort maakt wel degelijk (voornamelijk) nicotine aan in de wortels en slaat dat op in de bladeren. Nicotine is een alkaloïde die een natuurlijke verdedigingsmechanisme is tegen vraatzucht van planteneters. Als reactie op het aanvreten zal de tabaksplant meer nicotine aanmaken.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen