Bostabak

Bostabak of wilde tabak (Nicotiana sylvestris) is inheems in bossen die grenzen aan het Zuid-Amerikaanse Andesgebergte en dan speciefiek in Argentiniƫ en Boliviƫ. Na het nodige genetisch onderzoek geloven de wetenschappers dat de bostabak wel eens een wilde voorouder kan zijn van de (echte) tabak (Nicotiana tabacum). Als bostabak de voorouder van 'moederskant' genoemd mag worden dan is het nog wat raadselachtig wie de 'vader' zal blijken te zijn. Kanshebbers zijn Nicotiana glutinosa, Nicotiana tomentosiformis en Nicotiana otophora.
Het eerste deel van zijn wetenschappelijke naam, Nicotiana, ontleent zijn naam aan Jean Nicot, een Franse edelman en de Franse ambassadeur in Portugal van 1559 tot 1561, die in 1560 via Portugal de zaden van de tabaksplant zijn land binnenbracht. Het tweede deel, sylvestris, is uiteindelijk terug te voeren op het Latijnse woord silva, dat 'bos' betekent.

Bostabak kan na een lange, zwoele zomer een hoogte bereiken van bijna twee meter. Hij bloeit met vele witte langwerpige trompetvormige bloemen. Uiteindelijk produceert bostabak een grote hoeveelheid piepklein zaad.

Die bloemen zijn voornamelijk schemer- en nachtbloeiers. Ze geven een heerlijke zoetige geur af die doet denken aan jasmijn. Op die geur komen veel insecten, zoals motten, af en dat is dan ook de reden dat deze soort vaak in tuinen wordt aangeplant. Probeer het lieflijke beeld eens voor je ogen te krijgen: met je geliefde een heerlijk koel glas wijn drinkend en, als de avond dreigt te vallen, wordt de hele tuin gehuld in een romantische jasmijngeur.
In Engeland werden in de Victoriaanse tijd bostabakplanten aangeplant langs paden en wegen, zodat wandelaars konden genieten van de heerlijke zoetige geur van de bloemen.

In ons land wordt bostabak in toenemende mate in het wild aangetroffen. Dat betekent dat het een populaire tuinplant is die het in ons wisselvallige klimaat zo goed lijkt te doen dat de soort het ook in de ongeregelde natuur kan overleven. Normaal zal bostabak een eenjarige plant zijn, maar indien de winter niet al de streng is geweest, zal de plant gewoon blijven doorgroeien en wordt hij vanzelf een meerjarige plant.

Zoals alle tabakssoorten is ook deze soort giftig. Dat komt natuurlijk ook omdat hij thuishoort in de grote familie van de nachtschaden, waar overigens ook de aardappel, de tomaten en de chilipepers toe behoren. De nicotine wordt door de plant aangemaakt om vraatschade te voorkomen. Zo zie je maar: iedere plant heeft zo zijn eigen manier gevonden om hetzelfde probleem op te lossen.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen