Australische Tabak

Australische Tabak (Nicotiana occidentalis) is een kruidige struik die inheems in in Australië. Deze tabakssoort groeit als een eenjarige of een kortlevende meerjarige plant. De soort groeit op een veelheid van bodemsoorten. Uiteindelijk kan de inheemse tabak een hoogte bereiken van 120 centimeter. Hij is van top tot teen bedekt met kleverige haren. De inheemse tabak bloeit met gele of roze bloemen. Deze versie wordt niet voor rokers ingezet.
Australische Tabak komt in grote delen van Australië voor, behalve in het tropische noorden en de koelere, nattere zuidwestelijke en zuidoostelijke delen.

Het eerste deel van zijn wetenschappelijke naam, Nicotiana, ontleent zijn naam aan Jean Nicot, een Franse edelman en de Franse ambassadeur in Portugal van 1559 tot 1561, die in 1560 via Portugal de zaden van de tabaksplant zijn land binnenbracht. Het tweede deel, occidentalis, is afkomstig van het Latijnse woord occident, dat 'westelijke hemel', 'plek waar de zon ondergaat' of 'zonsondergang' betekend heeft. Nu gebruikt als aanduiding voor 'het westen'.

Er zijn een drietal ondersoorten van de Australische Tabak te onderscheiden: Nicotiana occidentalis obliqua is de enige ondersoort die in een vrij groot deel van Australië voorkomt. De andere twee ondersoorten, Nicotiana occidentalis occidentalis en Nicotiana occidentalis hesperis begroeien slechts westelijke delen van Australië.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen