Tabak

Nee, we gaan het niet hebben over de enge ziekten die je kan oplopen door het roken van tabak. Die problemen zijn zo langzamerhand wel algemeen bekend.

De tabaksplant (Nicotiana tabacum) is afkomstig uit Amerika. Nicotine is de voornaamste werkzame stof uit de tabaksplant en men wist eerst eigenlijk niet zo goed wat men nu met die tabak aan moest en men experimenteerde er driftig mee. Eerst werd tabak als een geneesmiddel geprobeerd, maar dat bleek niet echt een succes. Pas daarna begon men het te roken en te snuiven. Het eerste deel van zijn wetenschappelijke naam, Nicotiana, is natuurlijk ook de naamgever van de werkzame stof nicotine en het ontleent zijn naam aan Jean Nicot, een Franse edelman en de Franse ambassadeur in Portugal van 1559 tot 1561, die in 1560 via Portugal de zaden van de tabaksplant zijn land binnenbracht. Portugese zeelieden hadden de tabaksplant uit hun Amerikaanse koloni├źn uit de nieuwe wereld meegebracht. Het tweede deel van zijn wetenschappelijke naam, tabacum, heeft een wat ingewikkelder herkomst. Via het Spaanse woord tobaco is het afkomstig van een woord van een Indiaans volk uit het Caribisch gebied, de Arawakken, waar het zoiets betekende als ‘een rol tabaksbladeren’. Maar het Spaanse woord tobaco was rond het jaar 1400 (toen Amerika nog niet was ontdekt) al een woord voor verschillende medicinale kruiden en dat woord is dan weer geleend van het Arabische tabbaq dat al vanaf zo’n beetje het jaar 900 ook gebruikt werd voor diezelfde collectie kruiden. Het woord is daardoor een Europees woord dat getransplanteerd werd naar een gelijkluidend woord uit Midden-Amerika.

Sigarettentabak bevat normaal ongeveer twee procent aan de alkaloïde nicotine. In zuivere vorm is het een kleurloze vloeistof. Het maakt branderig en ruikt - uiteraard niet zo heel vreemd - een beetje naar tabak. De dodelijke dosis nicotine is voor de mens voor een niet-rokende volwassene 40 tot 60 milligram. Een thee, tijdens een spelletje getrokken van vier tot zes sigaretten kan voor een kind al dodelijk zijn.
De verschijnselen van een acute vergiftiging met nicotine zijn: heftige pijnen, braken, diarree, zwakte in de ledematen, sidderen, koud gevoel, zweten, speekselvloed, lagebloeddruk, langzame hartslag, vernauwde pupillen, verwarring, krampen en dood door ademhalingsverlamming of hartfalen. Nicotine in hoge dosis blokkeert ook nog eens de overdracht van zenuwprikkels in de zenuwknopen.

Je kunt jezelf gelukkig niet door roken accuut vertgiftigen omdat het gif, de nicotine, daarvoor te snel door het lichaam wordt afgebroken.

In pre-Columbiaanse culturen van Zuid- en Midden-Amerika (de Azteken, Inca's en Maya's) werd tabak veelvuldig ingezet voor diens hallucinogene en narcotische werking op de menselijke geest. Het is onbekend waarom deze effecten zich niet binnen de westerse cultuur hebben gemanifesteerd en we ons beperkt hebben tot het roken van die tabaksplant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten